OTVORENÉ: streda – nedeľa 11:00 - 21:00

Donáška Streda - Nedeľa 11:00 - 21:00

0903/411 089

0918/576 758

Alergény



Označenie alergénov

Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES pokiaľ ide o označovanie zložiek  prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu upravujúca označovanie potravín ( v znení výnosov č. 1761/2005 – 100č. 3069/2005 – 100, č. 3493/2005 – 100 a č. 2319/2007 – 100 – 100 ). Každý prevádzkovateľ musí zabezpečiť pre konečného spotrebiteľa informáciu, či príslušná potravina alebo pokrm pripravený z takejto potraviny obsahuje zložku, ktorá môže  spôsobiť alergickú reakciu. Zoznam týchto zložiek je vedený c prílohe č. 3 citovaného výnosu. Konkrétne ide o nasledovné zložky:

 

  • 1. Obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody ).
  • 2. Kôrovce a výrobky z nich.
  • 3. Vajcia a výrobky z nich.
  • 4. Ryby a výrobky z nich.
  • 5. Arašidy a výrobky z nich
  • 6. Sójové zrná a výrobky z nich.
  • 7. Mlieko a výrobky z neho.
  • 8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy,para orechy, pistácie, makadanové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
  • 9. Zeler a výrobky z neho.
  • 10. Horčica a výrobky z nej.
  • 11. Sezamové semená a výrobky z nich.
  • 12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l.
  • 13. Vlčí bôb a výrobky z neho.
  • 14. Mäkkýše a výrobky z nich.

 

Označovanie uvedených zložiek – alergénov sa uvádza pri každom výrobku s číslami  1  až 14.



Táto stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľského zážitku. Pokračovaním v prehliadaní stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie. Ak potrebujete ďalšie informácie alebo nechcete súhlasiť s používaním súborov cookie, navštívte stránku "О cookies".